﻿Pengurusan dakwah: analisis pendekatan ke Malaysiaan - Abdul Ghafar Haji Don,; Anuar Puteh, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)

(untitled)
﻿Pengurusan dakwah semasa dalam konteks ke Malaysiaan adalah sinonim dengan keragaman budaya,latar belakang dan kedudukan sosio-ekonomi serta sosio-politik Malaysia. Justeru, dalam melaksanakan dakwah di negara ini, secara asasnya manhaj dakwah seperti yang dikemukakan al-Quran dalam surah al-Nahl, iaitu secara hikmah, nasihat yang baik dan pendekatan mujadalah yang berkesan sudah memadai. Namun demikian, pendekatan ini akan nampak lebih dinamik dan hidup sekiranya individu atau organisasi dakwah mampu membaca situasi dakwah serta realiti keragaman masyarakat negara ini dan menterjemahkannya dalam alam dakwah keMalaysiaan.