Perluasan proses hierarki analisis kabur untuk keputusan multi-kriterium (Fuzzy analytic hierarchy process-extention for multi-criteria decision) - Zamali Tarmudi; Abu Osman Md Tap (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
﻿Dalam makalah ini dibincangkan kaedah perluasan proses hierarki analisis yang diterapkan dalam teori set kabur bagi tujuan menyelesaikan masalah pembuat keputusan multi-kriterium. Kaedah ini digunakan untuk mengatasi masalah kekaburan data masukan awal menggunakan pendekatan darjah keahlian. Kelebihan ini digunakan melalui penggunaan contoh andaian dalam pemilihan sistem pelupusan sisa perbandaran. Hasil pengiraan menunjukkan penggunaannya mudah dan mampu meminimumkan data masukan yang bersifat kualitatif,sekali gus dapat menangani masalah pembuat keputusan multi-kriterium dengan lebih berkesan. Di samping itu, pendekatan ini juga dilihat dapat memberi kaedah alternatif untuk menyelesaikan masalah pembuat keputusan multi-kriterium.