﻿Aliran pemikiran salafi di Malaysia: sorotan terhadap peranan internet dalam dunia siber - Muhamad Faisal Ashaari (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)

(untitled)
﻿Internet merupakan medium yang paling singkat untuk memasarkan diri, pemikiran, organismi dan aktiviti berbanding dengan media pemasaran yang lain. Internet telah dimanfaatkan sepenuhnya oleh aliran Salafi di Malaysia yang mutakhir ini mengambil peranan untuk menjana suatu pembahaman dari sudut perundangan Islam ah membebaskannya daripada cengkaman taqlid buta. Kini aliran ini telah menggungguli infosiber Islam di Malaysia seperti mana aliran pembaharuan di era penjajah telah menggunakan media untuk membangkitkan kesednran rakyat. Tulisan ini akan menyentuh sepintas lalu perkembangan idea Salafi dan meneliti peranan Internet dalam memasarkan aliran ini di Malaysia.