﻿Kelas intervensi awal membaca dan menulis (KIA2M): satu kajian kes di Sekolah Rendah Kebangsaan Nanga Meluan - ﻿Sharifah Nor Puteh; ﻿Juti Ranti (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2009)

(untitled)
﻿Program Kelas Intervensi Awal Membaca dan Menulis (KIA2M) yang diperkenalkan mulai tahun 2006 adalah satu usaha Kementerian Pelajaran Malaysia membantu murid Tahun I menguasai kemahiran asas membaca dan menulis dalam Bahasa Malaysia bagi menangani masalah keciciran rnurid menguasai kemahiran 2M. Orientasi pendekatan KIA2M berbentuk penyelesaian masalah melalui pengajaran semula secara intensif kemahiran asas membaca dan menulis yang sepatutnya telah pun dikuasai oleh murid. Tujuan kajian ini adalah untuk menilaipelaksanaan Program Kelas Intervensi Awal Membaca dan Menulis (KIA2M) di sebuah sekolah rendah dipedalaman. Dapatan kajian mendapati kemajuan literasi murid yang pernah mengikuti program KIA2M mulai tahun 2006 di sekolah tersebut amat menggalakkan di mana majoriti murid telah menguasai kemahiran membaca dun menulis dengan baik. Artikel ini juga membincangkan bagaimana guru-guru yang mengendalikan KIA2M di Sekolah Rendah Kebangsaan Nanga Meluan berupaya membimbing murid menguasai kemahiran membaca dun menulis dengan baik.