﻿Reaksi intelektual muslim Surabaya terhadap gerakan kristian ortodoks Syria di Indonesia - Mu'alim; Jaffary Awang; Idris Abdullah (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)

(untitled)
﻿Gerakan Orrodok Syria di Indonesia merupakan satu fenomena gerakan kristianisasi. Pendekatannya yang mirip kepada gerakan misionari terkini dilihat sebagoi satu cabaran terhadap umat Islam Indonesia. Gerakan ini digerakkan melalui institusi.vang kelihatan terancang iaitu lnstitute for Syriac Christian Studies yang terlerak di Surabaya, Indonesia. Sifat dinamik intelektual Muslim Indonesia bertindak mengemukakan respon terhadap gerakan Kristian Ortodok Syria melalui penulisan dan wacana. Artikel ini akan membincangkan pendekatan, isu persoalan yang dikemukakan oleh intelektual Muslim, implikasi terhadap hubungan antara Muslim dan Kristian dalam kontek Indonesia. Dalam menganalisis fenomena in;, artikel ini menggunakan pendekatan analisis kand~rngan yang berasaskan kepada penulisan intelektual Muslim Indonesia melalui buku, akhbar dan majalah. Artikel ini merumuskan cabaran Kristianisasi dilndonesia menuntut kalangan intelektual Muslim mempersiapkan dengan pengetahuan berkaitan Kristian Ortodok Syria dan pemikiran yang baik dalam mendepani gerakan Kristian Ortodok Syria.