﻿Pembubaran perkahwinan secara khuluk dan kesannya ke atas tempoh idah - Zaini Nasohah (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)

(untitled)
﻿Salah satri cara pembubaran perkahwinan dalam Islam ialah apa yang dikenali sebagai khuluk. Para ulama fiqh bagaimanapun mempunyai pendapatyang berbeza-beza dalam menentukan kadudukan khuluk ini iaitu sama ada ianya talak ataupun fasakh. Perbezaan tersebut memberi kesan kepada tempah idah seseorang wanita yang diceraikan. Artikel ini akan mengemukakan nas-nas dari ayat-ayat Quran. al-Sunnah dan juga pendapat-pendapat di kalangan ulama fiqh berhubung khulu' serta kaitannva dengan penentuan tempoh idah. Perbincangan ini merangkumi pemerhatian terhadap kes yang dilaporkan di Mahkamah Svariah di Malavsia.