﻿Faktor pendorong perceraian warga tua di Daerah Kuala Terengganu, Terengganu - Zainab Ismail; Wan Ibrahim Wan Ahmad; Norlaila Husna Razali (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)

(untitled)
﻿Perceraian adalah satu fenomena universal. Artikel ini bertujuan untuk menganalisis faktor pendorong perceraian dalam kalangan warga tua di Kuala Terengganu. Kajian ini mempakan kajian tinjauan. Seramai 70 orang warga tua telah dipilih sebagai responden kajian dan tiga orang warga tua telah dipilih sebagai peserta kajian. Mereka terdiri daripada warga tua bemmur 60 tahun dan lebih. Data dikumpul melalui soal selidik dan temu bual. Hasil kajian menunjukkan warga tua yang pernah melalui peristiwa perceraian, mereka menerima perceraian tersebut sebagai takdir. Faktor utama yang mendorong warga tua mengambil keputusan untuk bercerai ialah konflik dengan pasangan dan ditinggakan pasangan. Kajian ini mendapati tidak ramai daripada warga tua yang bercerai disebabkan masalah kewangan.