﻿Konsep perkahwinan campur dan kepentingannya kepada usaha dakwah - Anuar Puteh,; Razaleigh Muhamat @ Kawangit,; Abdul Ghafar Haji Don, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)

(untitled)
﻿Perkahwinan adalah naluri semulajadi manusia. Perkahwinan campur pula adalah hasil daripada interaksi dan komunikasi antara manusia pelbagai bangsa dan budaya. Islam mengharuskan perkahwinan campur malah menggalakkannya sebagai salah satu bentuk pendekatan yang dapat mengembangkan dakwah Islamiah di atas muka bumi ini. Anikel ini cuba melihat dengan lebih terperinci tentang definisi, sejarah dan implikasi dakwah daripada perkahwinan campur.