Fungsi tumbuhan Cekur (Kaempferia Galanga L.) dan Setawar (Costus Speciosus) dalam kehidupan tradisional Suku Dayak Desa - Herpanus, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Dayak Desa adalah suku kaum yang menghuni Pulau Borneo. Dalam masyarakat ini, penggunaan tumbuhan telah sepadu dengan hidup tradisional dan kebudayaan mereka. Dalam makalah ini akan ditinjau tumbuhan cekur dan setawar yang berperanan penting dalam kebudayaan masyarakat Dayak Desa. Cekur digunakan orang Dayak Desa dalam pengubatan dan pengusiran hantu. Tanaman ini juga mendapat tempat dalam sastera lisan yang menjadi asas keyakinan dalam penggunaannya. Sementara itu, setawar pula digunakan dalam adat pendirian rumah, pembuatan dan pemindahan dapur serta digunakan dalam adat berhuma.