Kualiti hidup nelayan di Sumatera Barat: kekangan dan adaptasi - Noviarti,; Jamaluddin Md. Jahi,; Abd. Rahim Md. Nor, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Kajian ini bertujuan mengkaji kekangan persekitaran dan strategi adaptasi dalam kalangan isi rumah nelayan dalam meningkatkan kualiti hidup. Kajian dijalankan terhadap 271 isi rumah nelayan di Kota Padang, Sumatera Barat,Indonesia. Data dikumpul melalui borang soal selidik. Kekangan persekitaran fizikal dan sosial menjadi kekangan utama pada kualiti hidup isi rumah nelayan dari semasa ke semasa. Hasil kajian mendapati bahawa untuk mempertingkatkan kualiti ekonomi keluarga, strategi adaptasi yang dilakukan adalah melalui penglibatan ahli isi rumah bekerja. Didapati 36.9 peratus nelayan melakukan kerja sampingan selain menjadi nelayan. Disamping itu penglibatan ahli keluarga yang bekerja adalah 44.3 peratus, isteri yang bekerja dan anak yang bekerja 17.3 peratus untuk memberikan sumbangan terhadap peningkatan ekonomi keluarga. Disarankan pemerintah memberikan tumpuan yang tepat dalam pemerkasaan isi rumah nelayan dengan mengambilkira aspek keadaan persekitaran pada petempatan nelayan yang tinggal di bandar dan luar bandar.