Bahasa komunikasi visual dan pengantaraan produk: satu analisis semiotik - Faridah Ibrahim; Tika Nuraeni; Fauziah Ahmad; Chang, Peng Kee; Normah Mustaffa (Penerbit UKM, 2012)
Reka bentuk bahasa komunikasi visual adalah konsep komunikasi dan ungkapan daya kreativiti, yang diaplikasikan dalam pelbagai media bahasa komunikasi visual dengan mengolah elemen reka bentuk grafik yang terdiri dari gambar, huruf, warna, komposisi,dan paparan reka bentuk. Dalam kajian ini penyelidik memilih bidang kajian mengenai reka bentuk visual sebuah logo industri iaitu logo Starbucks Coffee. Pengkajian bahasa media dalam memahami konteks ilmu semiotik adalah amat penting memandangkan bahasa adalah komponen utama dalam menyalurkan maklumat media dan berfungsi sebagai proses penjanaan makna. Definisi semiotik (theory of signs) adalah ilmu tentang tanda atau simbol. Ia berfungsi menyampaikan mesej atau maklumat secara visual yang memaparkan suatu gambar, tanda atau simbol yang dapat ditafsirkan dengan mudah dan sama oleh semua orang sebagai penerima mesej atau informasi tersebut. Analisis semiotik dalam kajian ini dilakukan melalui analisis taksonomi (klasifikasi), berdasarkan pada fokus terhadap salah satu domain yang akan dijadikan objek analisis. Hasil kajian ini mendapati bahawa pemilihan logo untuk sebuah industri mampu mencipta dan memberi kesan yang kuat kepada pengguna. Imej positif yang tercipta pada sesebuah industri melalui identiti visual iaitu logo mampu memberikan sumbangan kepada industri itu sendiri dan memberi impak positif mengenai imej industri.