The role of Islamic Studies in Muslim Civilization in the globalized world: Malaysian experience - Saim Kayadibi; Ahmad Hidayat Buang (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Proses globalisasi telah memudahkan pergerakan penyelidik, institusi pengajian dan program-program. Kesan daripada ini, semakin banyak tumpuan telah diberi oleh para intelek kepada pengajian dan peradaban Islam. Negaranegara barat dan timur, terutamanya Malaysia berhasrat untuk memainkan peranan utama dalam memajukan institusi pengajian Islam ke peringkat yang lebih tinggi. Dalam mencapai matlamat tersebut, banyak institusi di Malaysia yang memperkenalkan pengajian Islam dalam bahasa Inggeris dan Arab selain daripada bahasa Melayu. Institusi-institusi ini telah juga menjemput ilmuwan dari seluruh pelusuk dunia. Proses ini telah memperkenalkan institusiinstitusi pengajian tinggi di Malaysia ke segenap pelusuk dunia. Kajian ini menonjolkan peranan yang dimainkan oleh Malaysia dalam pengajian Islam untuk membangkitkan kembali tamadun Islam dalam pengajian tinggi.Perhatian khusus diberikan kepada proses globalisasi dan hubungkaitnya dengan teknologi terkini yang melampaui sempadan fizikal dan rohani.