Model kepemimpinan etika berlandas sirah Nabi Muhammad SAW - Suraiya Ishak (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Kepimpinan memainkan peranan penting dalam usaha membudayakan etika dan integriti di kalangan ahli organisasi. Sehubungan itu konsep kepemimpinan beretika adalah permulaan kepada usaha membudayakan etika di dalam struktur organisasi. Artikel ini bertujuan mengenal pasti model kepemimpinan etika berasaskan karakter Nabi Muhammad SAW. Artikel konseptual ini telah disediakan berasaskan sorotan literatur serta nas-nas daripada Al-Quran dan Hadith. Perbincangan mendapati tiga faktor yang membentuk kepemimpinan etika seperti dimodelkan daripada diri Nabi Muhammad SAW. Faktor pertama terdiri daripada akhlak diri baginda sebagai manusia bermoral dan faktor kedua ialah komitmen padu sebagai khalifah yang ditugaskan dengan tanggungjawab tertentu. Manakala faktor ketiga ialah rasa ubudiyyah kepada Pencipta yang dijelmakan dalam bentuk sifat zuhud, takwa dan tawaduk.Elemen ubudiyyah merupakan ciri penting dalam konsep kepemimpinan etika berteraskan sirah Nabi. Oleh yang demikian, ketiga-tiga faktor membentuk konsep kepemimpinan etika syumul yang merangkumi hablun min Allah dan hablun min al-nas.