Kepentingan akta kawalan sewa kepada penduduk di Lebuh Acheh-Lebuh Armenian - Rosniza Aznie Hj. Che Rose,; Asmah Ahmad,; Abdul Rahim Md Nor,; Rosmiza Mohd Zainol, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2011)
Sektor demografi dan sosio ekonomi antara lainnya merangkumi demografi, perumahan dan kemudahan masyarakat. Kajian sosial penduduk ini adalah bertujuan untuk menentukan bentuk dan unjuran kemudahan,terutama perumahan yang akan disediakan di kawasan kajian. Selain itu ia juga bertujuan untuk menentukan kelemahan dan kelebihan kawasan kajian daripada perspektif penduduk, khasnya yang melibatkan perumahan, kemudahan masyarakat dan infrastruktur sedia ada. Kajian ini bukan hanya memperlihatkan isu dan masalah pemansuhan Akta Kawalan Sewa, malahan melihat pentingnya Akta Kawalan Sewa tersebut dalam memastikan komuniti setempat di kawasan Lebuh Acheh-Lebuh Armenian masih berpotensi tinggal atau bekerja di kawasan tersebut.