Kesejahteraan sosial masyarakat nelayan: kajian kes di Kampung Sri Bahagia, Mersing, Johor - Mohd Yusof Hussain; Azima Abdul Manaf; Zaimah Ramli; Suhana Saad (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2011)
Kertas ini menilai secara diskriptif persepsi penduduk Kampung Sri Bahagia yang telah terpilih menjadi responden kepada kajian. Kajian ini bertujuan untuk menilai tahap persepsi kesejahteraan sosial mereka.Kesejahteraan sosial boleh dilihat daripada pelbagai dimensi untuk dieksplorasi. Beberapa penunjuk kesejahteraan telah digunapakai dalam menilai tahap kesejahteraan sosial di sesuatu kawasan. Berdasarkan kepada petunjuk tersebut, kertas ini menganalisa petunjuk tahap kesejahteraan sosial masyarakat daripada pelbagai aspek penilaian seperti sosio-ekonomi, penyediaan perkhidmatan, infrastruktur dan pembangunan. Keterpinggiran masyarakat yang terletak di luar spera utama pembangunan sering menjadi subjek wacana dan perbincangan. Kertas ini akan memberi informasi dan panduan kepada pentadbir kawasan dalam perencanaan pembangunan yang lebih menyeluruh kepada komuniti nelayan di Mersing.