Pengaruh Ngayau atau Headhunting dalam penciptaan motif-motif tekstil Pua Kumbu Masyarakat Iban di Sarawak. (Influences of Ngayau or headhunting in the production of Pua Kumbu textile motives in Iban community, Sarawak) - Anna Durin,; Zarina Mohd Shah,; Bernice Helena,; Mohd Ghazali Abdullah, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2011)
Makalah ini meninjau konsep motif yang dicipta melalui pengaruh ngayau atau headhunting. Konsep yang dimaksudkan ialah konsep ngayau atau headhunting dan juga konsep pua kumbu. Selain itu, makalah ini meneliti pandangan masyarakat Iban mengenai kaedah yang terbaik untuk memelihara dan seterusnya boleh memperkembangkan motif-motif berkenaan. Oleh itu, dapatan penyelidikan nanti boleh membantu program yang sedia ada dalam bidang pemeliharaan pua kumbu yang dijalankan oleh pertubuhan-pertubuhan yang sedia ada misalnya Tun Jugah Foundation. Maklumat-maklumat dikutip melalui penyelidikan keperpustakaan dan penyelidikan lapangan. Lokasi penyelidikan adalah di beberapa buah rumah panjang di Bahagian Betong dan juga di Kuching seperti di Tun Jugah Foundation dan penyelidikan ini masih dijalankan