Pengetahuan teknologikal pedagogikal kandungan kesusasteraan Melayu: peranan guru sastera dalam SPN 21 (Technological pedagogical content knowledge in Malay Literature: the roles of Malay Literature teachers In SPN 21) - Rozaiman Makmon; Zamri Mahamod; Noor Izam Mohd Taib; Rahman .A Haron (Penerbit UKM, 2011)
Artikel ini bertujuan untuk membincangkan peranan guru sastera dalam pelaksanaan pendidikan Kesusasteraan Melayu sesuai dengan tuntutan Sistem Pendidikan Negara Abad Ke-21 (SPN 21) di Brunei Darussalam. Perbincangan ini dibuat berdasarkan Pengetahuan Teknologikal Pedagogikal Kandungan (PTPK) yang dikembangkan oleh Punya Mishra dan Matthew J. Koehler daripada idea asal Shulman tentang Pengetahuan Pedagogikal Kandungan (PPK). Perbincangan seterusnya mengarah kepada peranan guru sastera yang berkaitan dengan lima jenis pengetahuan yang saling berhubungan, iaitu pengetahuan kandungan, pengetahuan pedagogikal, pengetahuan latar belakang dan kesediaan pelajar, pengetahuan penaksiran, dan pengetahuan teknologikal. SPN 21 yang baru dilaksanakan pada tahun 2008 menuntut proses pengajaran dan pembelajaran yang lebih berpusatkan pelajar dan mengutamakan penerapan penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi. Artikel ini mempersoalkan sejauh mana pengetahuan guru sastera dalam memenuhi tuntutan ini dan menegaskan bahawa kajian yang berkaitan dengan PTPK guru sastera perlu dilaksanakan. Maklumat yang diperoleh daripada kajian tentang PTPK guru sastera tersebut dijangkakan sangat penting dan perlu sebagai bahan rujukan oleh pihak-pihak yang berkenaan