Hubungan antara penglibatan ibubapa dan pencapaian akademik pelajar miskin di negeri Selangor - Zulkifli Abd. Hamid,; Jamilah Othman,; Aminah Ahmad,; Ismi Arif Ismail, (Faculty of Education, U.K.M, 2011)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti penglibatan ibubapa iaitu perbincangan, penjagaan dan komunikasi antara ibubapa dan anak di rumah hubungannya dengan pencapaian akademik pelajar miskin. 180 orang pelajar miskin yang tinggal bersama keluarga di rumah di Negeri Selangor telah dipilih secara rawak bagi kajian ini. Dapatan analisis deskripitf menunjukkan perbincangan ibubapa dengan anak di rumah mempunyai nilai min yang rendah iaitu 2.56, penjagaan mempunyai nilai min rendah (2.66) manakala nilai min komunikasi ibubapa dan anak di rumah pada tahap sederhana (3.33). Keputusan analisis korelasi Pearson pula membuktikan terdapatnya hubungan yang signifikan antara perbincangan (r = 0.731, p < 0.01), penjagaan (r = 0.737, p < 0.01) dan komunikasi ( r = 0.691, p < 0.01) di rumah dengan pencapaian akademik pelajar. Analisis regresi pula mendapati penglibatan ibu bapa memberi sumbangan 74.5% ke atas pencapaian akademik pelajar