Sosioekonomi masyarakat Orang Asli : kajian kes di Hutan Simpan Bukit Lagong, Selangor, Malaysia - Er, Ah Choy; Zalina Che Mat Ariffin; Pereira, Joy Jacqueline (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2010)
Kajian ini meninjau aspek sosioekonomi Orang Asli dengan melakukan kajian lapangan terhadap suku-kaum Temuan di Kampong Orang Asli Bukit Lagong. Data dikumpulkan melalui temubual mendalam dengan key informant seperti Tok Patin serta kumpulan berfokus dengan Orang Asli terpilih. Mereka ini dalam kalangan yang dianggap berpengetahuan tentang perkembangan di dalam dan persekitaran berhampiran Hutan Simpan Bukit Lagong. Data terkumpul itu dipersembahkan dalam bentuk carta bar dan carta pie. Hasil kajian ini menunjukkan aktiviti ekonomi masyarakat Orang Asli di Hutan Simpan Bukit Lagong masih berbentuk sara diri dan ‘cukup hidup.’ Sumber hutan menjana faedah ekonomi dengan kegiatan ekonomi seharian yang meyumbang kepada pendapatan dan kegiatan lain. Mencari kayu gaharu, menoreh getah dan menganyam adalah aktiviti ekonomi yang menghasilkan pendapatan bagi masyarakat tersebut. Walau bagaimanapun, sejak beberapa dekad ini aktiviti ekonomi masyarakat tersebut telah mengalami perubahan, iaitu daripada mencari sumber hutan semata-mata kepada penglibatan dalam sektor kerajaan dan swasta. Taraf pendidikan dalam kalangan mereka telah meningkat sejak tahun 2007 terutama melalui usaha Jabatan Hal Ehwal Orang Asli yang telah meningkatkan kesedaran tentang peri pentingnya pendidikan. Aspek dan corak kehidupan mereka juga telah berubah dengan adanya penyediaan keperluan asas seperti kemudahan air, elektrik, surau dan sebagainya. Tambahan pula, penyerapan informasi dan komunikasi teknologi telahpun bermula dengan pengenalan komputer oleh segelintir masyarakat Orang Asli.