Repertoire cerita menora : dokumentasi berasaskan cerita lisan masyarakat Siam di Bukit Yong, Kelantan - Mohamad Nazri Ahmad,; Hanapi Dollah,; Baharin Ilias,; Mohamad Anwar Omar Din, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2010)
Makalah ini merupakan satu usaha mendokumentasikan cerita-cerita induk menora, sejenis seni persembahan yang tumbuh dalam masyarakat Siam di Segenting Kra. Dokumentasi ini dilakukan berasaskan cerita yang diberikan oleh Eler a/l Cha Perat atau lebih dikenali sebagai Pak Mat Tok Nora, berumur 74 tahun, di Kampung Bukit Yong, Pasir Puteh, Kelantan. Beliau bukan sahaja orang tertua dalam masyarakat Siam di Kampung Bukit Yong tetapi juga penggiat utama persembahan menora di Kelantan. Analisis yang dilakukan mendapati cerita-cerita dalam menora mengongsi ciri cerita penglipur lara yang menjadi warisan orang Melayu sejak zaman berzaman. Ini dapat dilihat daripada segi jalan cerita, watak, perwatakan dan tema.