Estetika di sebalik tabir teori sastera Melayu Islam - Mana Sikana, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2009)
Makalah ini meninjau peranan teori sastera dan sumbangannya dalam aspek kebahasaan. Bahan-bahan rujukan diasaskan kepada pembacaan buku-buku yang terkenal dalam bidang ini di samping pengalaman peribadi penulis sendiri. Penekanan diberikan terhadap estetika Islam supaya dapat ditunjukkan dasardasar penting keindahannya. Di samping itu, makalah ini berusaha memperlihatkan perubahan yang berlaku terhadap penteorian persuratan baik yang moden mahupun pascamoden serta kesannya ke atas bahasa dan kekuasaannya