Waiting for Godot : acuan drama absurd Di Malaysia - Mohamad Nazri Ahmad, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2011)
Makalah ini meneliti pengaruh Waiting for Godot sebagai asas pembentukan acuan drama bercorak absurd Melayu di Malaysia. Sumber penelitian adalah beberapa naskah drama Melayu yang digolongkan sebagai drama absurd. Drama-drama yang dipilih ialah Bukan Bunuh Diri, Di Pulau Sadandi oleh Dinsman, Mayat oleh Hatta Azad Khan, Pasrah dan Angin Kering oleh Johan Jaafar. Didapati memang naskah-naskah drama Melayu ini menerima pengaruh eksistensialisme dari Waiting for Godot. Walau bagaimanapun, dihujahkan bahawa ciri-ciri eksistensialisme itu diterima dalam acuan yang disesuaikan dengan pemikiran,adat, susila dan lebih penting lagi dengan agama yang dianuti oleh orang Melayu iaitu Islam.