Dinamika dramatik: tuntutan teoretis dan perlanggaran tekstual - Mana Sikana, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2011)
Makalah ini menganalisis dinamika dalam proses penghasilan karya kreatif,termasuk memenuhi tuntutan teoretis dan sanggup melakukan perlanggaran tektual. Analisis ini diasaskan pengalaman penulis sebagai pengkarya kreatif (cerpen, novel dan drama) hampir setengah abad. Berdasarkan pengalaman tersebut, ditegaskan seseorang harus mampu berkuasa penuh terhadap dunia penciptaannya. Makalah ini mencadangkan kaedah untuk rekonstruksi teks kreatif yang harus meliputi intertekstualiti, semiotik, parodi, idealistik, revisionisme,transformasi dan historisisme. Aspek-aspek dalam tuntutan dramatik termasuk tujuan, masyarakat, sikap dan aliran pemikiran juga dianalisiskan. Ditegaskan bahawa seseorang pengkarya harus mampu mencipta dengan dimulai dengan garapan ide, pengalaman, intelektual, motivasi, keinginan dan pelbagai ramuan lainnya.