Proses kreativiti A.Samad Said berasaskan teori teksdealisme - Abdul Halim Ali (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2011)
Makalah ini berusaha memahami proses kreativiti Sasterawan Negara A.Samad Said berasaskan Teori Teksdealisme. Analisis dilakukan melalui kajian kepustakaan dan temu bual. Didapati proses kepengarangan A.Samad Said berada atas landasan yang sejajar dengan empat peringkat yang dicadangkan oleh Teori Teksdealisme, iaitu kehadiran, pelanggaran, pengukuhan dan kperingkat individualiti. Proses kepengarangan beliau itu sebahagian besarnya dipengaruhi oleh pengamalan beliau daripada hanya seorang anak sebuah keluarga yang menerima bahana peperangan, kemudian menjadi seorang pedengar cerita lisan yang setia, pembaca buku yang tekal hinggalah menjadi novelis, penyair, cerpenis dan akhir ditabal sebagai Sasterawan Negara.