‘Malaysian Malaysia’ versus keabsahan ketuanan Melayu dan negara Islam - Rizal Yaakop, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2011)
Makalah ini berusaha mengingatkan bahawa perkauman, ketuanan Melayu dan negara Islam adalah isu-isu fundamental yang masih beroperasi di Malaysia.Dari sisi lain, konsep ‘Malaysian Malaysia’ yang pernah diperjuangkan oleh PAP semasa berada dalam Malaysia masih diteruskan oleh DAP. Demikian juga konsep ketuanan Melayu dan penegakan negara (berperlembagaan) Islam, yang masing-masing masih diperjuangkan oleh UMNO dan PAS. Sumber analisis makalah ini terdiri daripada laporan rasmi (daripada parti politik dan kerajaan),akhbar dan pengamatan peribadi penulis terhadap perkembangan dan senario politik di Malaysia. Makalah ini memberi sedikit-sebanyak maklumat tentang ketiga-tiga kumpulan perjuangan tersebut dalam konteks hari ini.