Peranan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Perfileman - Daeng Haliza Bt Daeng Jamal,; Ab. Samad Kechot, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2011)
Makalah ini memaparkan peranan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) perfi leman sejak zaman awal hingga kini. Sumber pemaparan diperoleh daripada dokumendokumen NGO-NGO berkenaan meliputi minit mesyuarat dan laporan tahunan. Selain itu, semakan perpustakaan dan temu bual dengan beberapa tokoh karyawan turut dilakukan. Kajian ini mendapati peranan NGO-NGO dalam bidang tidak banyak berbeza daripada bidang-bidang. Ia merupakan badan kebajikan bagi para penggiat dan bertindak sebagai pihak ketiga sekiranya ada masalah dengan majikan. Kajian ini mendapati badan ini memainkan peranannya untuk mengangkat mutu fi lem tanah air.