Pelancongan budaya di Malaysia: membina konsepnya - Mohamed Anwar Omar Din; Zulayti Bin Zakaria (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2011)
Makalah ini berusaha membentuk defi nisi pelancongan budaya dalam konteks Malaysia. Sumber utama rujukan adalah Akta Industri Pelancongan 1992 (termasuk versi 1992 asal dan juga versi yang dipinda sejak Januari 2006).Berdasarkan Akta tersebut, makalah ini mencadangkan defi nisi pelancongan budaya harus dilihat daripada dua sudut iaitu, permintaan dan penawaran. Disamping itu, dicadangkan juga cara mengklasifi kasikan produk budaya.