Laboratory rearing of sycanus dichotomusStal. (Hemiptera: Reduviidae) insect predator of oil palm bagworm, metisa planaWalker (lepidoptera: psychidae) (Pemeliharaan Sycanus dichotomus stal. (hemiptera: reduviidae) serangga pemangsa ulat bungkus tanaman sawit, metisa plana (lepidoptera: psychidae) walker di Makmal) - Syari .J,; Muhamad .R,; Norman .K,; Idris .A.B, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Kajian untuk memelihara Sycanus dichotomus Stal. (Hemiptera: Reduviidae), serangga pemangsa ulat bungkus tanaman sawit, Metisa plana Walker (Lepidoptera: Psychidae) dengan menggunakan larva dua spesies serangga, Corcyra cephalonica Stainton (Lepidoptera: Pyralidae) dan Tenebrio molitor Linnaeus (Coleoptera: Tenebrionidae) telah dilakukan di makmal. Kemandirian hidup (%), bilangan telur yang menetas dan tempoh (hari) perkembangan pemangsa (lima peringkat nimfa) telah direkodkan. Min tempoh perkembangan pemangsa peringkat nimfa pertama hingga kelima pemangsa apabila diberi makan larva C. cephalonica masing-masingnya adalah 15.16, 12.09, 11.63, 14.25 dan 18.53 hari, manakala 15.21, 12.34, 12.64, 14.84 dan 21.89 hari apabila diberi makan T. molitor. Min masa perkembangan dari peringkat telur hingga dewasa S. dichotomus apabila diberi makan larva T. molitor adalah lebih lama (156.5 hari) dan berbeza secara bererti (t = 6.51; dk = 87; p < 0.05) berbanding apabila diberi makan dengan larva C. cephalonica (122.8 hari). Peratus kemandirian hidup S. dichotomus daripada peringkat nimfa pertama hingga dewasa adalah lebih tinggi (81%) apabila diberi larva T. molitor berbanding larva C. cephalonica (76%) sebagai makanan. Julat bilangan telur yang menetas apabila diberi makan larva T. molitor adalah antara 46.6 hingga 77.6 ekor. Keputusan menunjukkan S. dichotomus boleh dipelihara dengan menggunakan larva T. molitor sebagai makanan. Keputusan kajian ini juga diharapkan menjadi titik tolak permulaan penyelidikan seterusnya di dalam bidang hubungan mangsa-pemangsa bagi program kawalan biologi di ladang sawit.