Kesan kepekatan asid performik terhadap pengepoksidaan minyak sawit olein - Darfizzi Derawi,; Jumat Salimon, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Kajian pengoptimuman tindak balas pengepoksidaan minyak sawit olein (POo) dengan menggunakan mangkin asid performik (HCOOOH) telah dijalankan. Kesan tindak balas terhadap nisbah kepekatan HCOOH : H2O2 dan masa tindak balas telah dikaji pada suhu 45oC. Kandungan oksigen oksirana (OOC) optimum sebanyak 3.61% diperoleh dengan menggunakan nisbah mol 1 : 5 : 2 pada 150 min dan sebanyak 96.5% penukaran dapat dicapai. Hasil tindak balas adalah sebanyak 91.3%. Puncak kromatografi cecair berprestasi tinggi (HPLC) bagi minyak sawit olein terepoksida (EPOo) telah berubah sepenuhnya berbanding puncak HPLC POo. Spektrum transformasi Fourier infra-merah (FTIR) telah menunjukkan kehadiran puncak ikatan gelang oksirana pada 844 cm-1.