Penentuan aktiviti antimikrob herba kacangma leonurus sibiricus - Chua, Hun Pin; Aminah Abdullah, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Kajian keberkesanan sifat antimikrob ekstrak kacangma dijalankan menggunakan ujian resapan cakera dan ujian perencatan langsung. Hasil menunjukkan ekstrak etanol dengan kepekatan 50 dan 100 mg/mL merencat Staphylococcus aureus. Bagi ekstrak air, kepekatan 10, 25, 50 dan 100 mg/mL merencat Aspergillus niger, 25, 50 dan 100 mg/mL dapat merencat Saccharomyces cerevisae dan kepekatan 100 mg/mL dapat merencat Staphylococcus aureus. Perlakuan suhu yang berbeza ke atas ekstrak dalam ujian perencatan langsung tidak menunjukkan sebarang perbezaan ke atas perencatan mikroorganisma yang dikaji.