Analisis lakuan pertuturan dalam filem Yek Icin Mahak menggunakan Teori Lakuan Pertuturan Searle (1969) - Wan Nor Azlina Abdullah,; Mohamad Rozi Kasim, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis lakuan pertuturan dalam filem ‘Yek Icin Mahak’ menggunakan teori lakuan pertuturan Searle (1969). Kajian ini melibatkan analisis kandungan teks ujaran dialog watak-watak yang terdapat dalam filem ‘Yek Icin Mahak’ menggunakan reka bentuk kualitatif. Data yang diperoleh akan dianalisis menggunakan Teori Lakuan Pertuturan Searle (1969). Terdapat lima jenis lakuan pertuturan yang telah dikategorikan oleh Searle (1969) iaitu lakuan direktif, asertif, ekspresif, komisif dan deklaratif. Hasil dapatan kajian menunjukkan terdapat 539 lakuan pertuturan dalam filem ini. Lakuan pertuturan yang mencatatkan kekerapan yang paling tinggi ialah lakuan lakuan direktif iaitu sebanyak 265 ujaran, diikuti dengan lakuan asertif sebanyak 165 ujaran dan lakuan ekspresif sebanyak 95 ujaran. Lakuan yang paling kurang digunakan ialah lakuan komisif iaitu sebanyak 14 ujaran. Hasil dapatan kajian juga menunjukkan hanya terdapat empat jenis lakuan pertuturan yang diujarkan oleh watak-watak dalam filem ini iaitu lakuan direktif, asertif, ekspresif dan komisif. Lakuan deklaratif tidak terdapat dalam kajian ini. Dari segi implikasi, kajian ini menunjukkan kepentingan memahami lakuan pertuturan yang sering dituturkan dalam konteks ini dapat diketahui untuk diaplikasikan dalam kehidupan sebenar.