Variasi kaedah pembelajaran abad ke-21 oleh guru mata pelajaran Bahasa Melayu di Tenom, Sabah dan cabaran pelaksanaannya - Yong, Fyona Sien Ning; Nur Farahkhanna Mohd Rusli (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Kajian ini bertujuan menghuraikan variasi kaedah Pembelajaran Abad Ke-21 (PAK-21) oleh guru dalam mata pelajaran Bahasa Melayu di sebuah sekolah yang terletak di Tenom, Sabah dan cabaran pelaksanaannya. Lima orang guru subjek Bahasa Melayu daripada tingkatan satu hingga lima telah dipilih sebagai responden kajian. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif yang mengaplikasikan kaedah temu bual untuk mengumpul data. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini terdiri daripada alat perakam audio dan soalan temu bual. Hasil kajian menunjukkan terdapat enam variasi kaedah PAK-21 yang digunakan responden, iaitu pembentangan berkumpulan, gallery walk, role play, peta i-think, round table dan think-pair-share. Selain itu, data juga menunjukkan antara cabaran pelaksanaan kaedah pembelajaran PAK-21 yang dialami oleh guru ialah i) kurang inisiatif untuk mempelbagaikan kaedah pengajaran, (ii) kesukaran untuk mengawal kelas dengan baik, (iii) kekangan dari segi kos penyediaan bahan bantu mengajar (BBM), dan (iv) kekangan dari segi masa. Kajian ini diharapkan dapat memberikan pengetahuan dan pendedahan kepada golongan pendidik tentang manfaat mempelbagaikan kaedah pembelajaran untuk murid bagi membolehkan objektif pengajaran dapat dicapai, sekali gus dapat meningkatkan prestasi dan minat murid dalam sesi pengajaran dan pembelajaran.