Pilihan Raya Negeri ke-15: pola pengundian mengikut saluran mengundi di kawasan Dewan Undangan Negeri (N20) Labu, Negeri Sembilan - Mokhtar Ahmad,; Junaidi Awang Besar, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-15 di Negeri Sembilan menyaksikan kawasan DUN Labu telah dimenangi oleh calon Perikatan Nasional (PN) daripada Parti BERSATU iaitu Anip Abu Baker dengan majoriti 1,640 undi. Walaupun banyak pihak telah meramalkan jangkaan kemenangan tersebut, namun masih ramai lagi yang tertanya-tanya tentang kekalahan calon PH/BN daripada PKR yang sebelumnya adalah mantan EXCO dan merupakan anak jati Labu. Pada PRU-14, calon PH ini telah menang dengan majoriti 882 undi. Kekalahan ini merungkai seribu persoalan dan menarik perhatian untuk diselidiki, dinilai dan dibedah siasat terutama parti pemerintah yang merupakan kerajaan ketika itu. Terdapat tiga persoalan yang cuba dirungkai dan cuba difahami bagi kajian keputusan pilihan raya di kawasan N20 Labu ini. Pertamanya penyelidik akan menyoroti tentang keputusan pilihan raya bagi kawasan DUN Labu sejak diadakan bermula 1959. Keduanya,penyelidik akan melihat pola pengundian di setiap Saluran Mengundi bagi setiap Daerah Mengundi di kawasan DUN Labu. Objektif ketiga, penyelidik akan cuba membangkitan isu yang berlegar di kawasan DUN Labu sehingga pola pengundian di hampir keseluruhan Saluran Mengundi dikuasai dan dimenangi oleh calon PN. Kajian ini menggunakan sumber sekunder daripada laporan SPR, jurnal, buku, makalah, laman sesawang dan akhbar atas talian sebagai data kajian. Data ini pula dianalisis secara secara kualitatif. Hasil kajian menunjukkan bahawa berlaku penolakan pengundi Melayu hampir di kebanyakan saluran mengundi di DUN Labu kepada calon daripada Kerajaan Perpaduan (PH). Ini berpunca kepada kekeliruan dan rasa ragu pengundi khususnya pengundi Melayu kepada kerjasama yang terjalin antara PH yang didokong DAP dan BN yang diketuai UMNO. Justeru itu, penulisan artikel ini pastinya dapat memberikan gambaran lebih jauh mengenai ragam dan corak pengundian pengundi di kawasan DUN Labu yang bersifat fleksibel dan dinamik serta membentuk naratif baru kepada politik di Negeri Sembilan secara keseluruhannya.