Fasiliti pertahanan Pangkalan Tentera Laut Diraja British di Singapura 1914-1950 - Wan Azrul Hakim Wan Mustapa Kama; Mohd Shazwan Mokhtar (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Kajian ini akan meneliti pembangunan kemudahan dan infrastruktur pertahanan Pangkalan Tentera Laut British di Singapura antara tahun 1914 hingga 1950. Kemudahan yang dibangunkan oleh Tentera Laut British di pangkalan tentera laut merupakan elemen penting bagi melicinkan pengoperasian pangkalan tentera selain memberi kemudahan kepada masyarakat bandar setempat. Perkembangan teknologi dan infrastruktur yang moden telah mendorong Armada Laut British di Singapura untuk meningkatkan lagi pertahanan di pangkalan tentera laut termasuklah pembinaan pembangunan seperti hospital di kawasan pangkalan tentera laut. Bagaimanapun, perkembangan sains dan teknologi era kolonial masih kurang mendapat perhatian pengkaji sejarah di Malaysia. Kepentingan aspek kajian ini adalah untuk membuktikan keupayaan pertahanan Pangkalan Tentera Laut British dalam memberi akses kemudahan pertahanan seperti limbungan kapal, depoh stesen minyak, stesen udara, dan kelengkapan teknologi persenjataan moden. Kemudahan kesihatan turut dibangunkan untuk anggota dan pegawai Tentera Laut British yang bertugas di pangkalan tersebut. Kebanyakan kajian lepas dalam aspek pertahanan di Singapura adalah lebih tertumpu dalam konteks perkembangan kerjakerja pertahanan di Singapura berbanding proses pembangunan Pangkalan Tentera Laut Diraja British. Kertas kerja ini adalah bagi meneliti peranan Tentera Laut British dalam membangunkan pelbagai kemudahan di pangkalan mahupun kawasan setempat. Kaedah yang digunakan untuk menjalankan kajian ini ialah kaedah kualitatif dengan menggunakan pendekatan sejarah. Analisis kandungan sumber primer untuk meneliti peranan Tentera Laut British dan proses pembangunan pangkalan tentera laut ialah fail kolonial CO 273 Colonial Office: Straits Settlement Original Correspondence. Sumber akhbar juga digunakan untuk memperolehi maklumat mengenai pembangunan kemudahan kesihatan dan stesen udara Laut British.