Muzium universal sebagai bentuk neo-kolonialisme - Ahmad Farid Abd Jalal,; Ahnaf Wafi Alias,; Rahimin Affandi Abdul Rahim, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Konsep “muzium universal” yang dipromosikan oleh muzium utama Barat sering digambarkan sebagai usaha menyatukan warisan manusia secara global. Melalui dokumen “Declaration on the Importance and Value of Universal Museums” yang ditandatangani oleh 18 muzium terkemuka dunia termasuk British Museum (UK), Louvre Museum (Perancis), The Metropolitan Museum of Art (AS), The Hermitage Museum (Rusia), Rijksmuseum (Belanda) dan Staatliche Museen zu Berlin (Jerman), mereka seolah olah berperanan dalam menyebarkan pemahaman silang budaya dan berhak menjaga artifak-artifak negara-negara jajahan. Namun, analisis ini menunjukkan bahawa konsep tersebut bersifat penjajahan baharu yang menyembunyikan dominasi warisan kolonial dan menafikan hak komuniti asal. Makalah ini akan menyingkap tentang sisi gelap muzium universal yang dianggap sebagai pemilik dan penjaga warisan dunia dengan tuntutan repatriasi “Patung Gangsa Benin” sebagai contoh kajian kes. Makalah ini menggunakan pendekatan analisis literatur kritikal dan kajian kes interpretatif untuk menilai konsep muzium universal sebagai satu bentuk neo-kolonialisme dalam konteks pemilikan dan naratif warisan budaya dunia. Kajian mendapati konsep ini telah gagal memenuhi prinsip-prinsip kuratorial moden yang mementingkan keterwakilan komuniti asal, ketelusan sejarah objek, pemulangan atau rundingan pemilikan serta keadilan naratif. Melalui analisis deklarasi 2002, penolakan repatriasi, strategi penjenamaan semula dan kajian kes British Museum, makalah ini mencadangkan pembaharuan paradigma muzium seperti yang dirintis oleh AL-ASAR berdasarkan prinsip keadilan sejarah dan epistemologi pelbagai.