Analisis jumpaan alat dan peralatan batu di Gua Keledung Besar, Lembah Nenggiri, Gua Musang, Kelantan - Zuliskandar Ramli,; Intan Nurafiqah Mohd Ali Hanafiah,; Fatin Hazirah Mohd Azhar,; Hamisatun Adilah Mohamed Abd. Aziz,; Shaiful Shahidan, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Gua Keledung Besar merupakan tapak prasejarah yang penting yang terletak di bawah kompleks batu kapur Bukit Keledung di Hulu Kelantan. Gua ini telah dikenal pasti sebagai sebuah tapak yang berpotensi sebagai tapak hunian masyarakat prasejarah sewaktu tinjauan awal yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang diketuai oleh Zuliskandar Ramli pada bulan Disember 2016. Ekskavasi secara vertikal kemudian telah dijalankan selama 15 hari dengan membuka sebanyak 11 petak yang telah dinamakan mengikut sistem turutan abjad (alphabetic) pada tahun 2022 lalu. Hasil ekskavasi telah menemukan banyak artifak batu yang kemudian telah dianalisis secara fizikal dan diklasifikasi berdasarkan morfologi, tipologi, litologi serta teknik pembuatan. Fokus kajian ini bertujuan untuk meneliti hubungan antara jumpaan artifak alat batu pada setiap lapisan budaya dengan persekitarannya bagi membuktikan peranan Gua Keledung Besar itu sendiri. Hasil daripada analisis tersebut dapat menunjukkan bahawa masyarakat zaman prasejarah di Gua Keledung Besar sebenarnya telahpun mengusahakan teknologi pembuatan alat batu setelah sekian lama lagi. Ratusan artifak batu ditemui dalam bentuk peralatan membuat alat batu seperti batu pemukul dan pencil tools serta jumpaan alat litik seperti kapak, alat penetak, pengikis dan pahat. Rata-rata alat batu ini dihasilkan daripada batuan batu kapur, kuarzit, batu pasir dan granit. Antara teknik pembuatan alat batu yang telah dikenal pasti ialah teknik hentaman langsung (direct percussion), hentaman tidak langsung (indirect percussion), dan teknik pemangkasan (knapping). Kesemua teknik-teknik ini memerlukan kemahiran khusus tertentu. Justeru berdasarkan penemuan ini dapat disimpulkan bahawa Gua Keledung Besar telah digunakan sebagai penempatan serta bengkel pembuatan alat batu di masa lalu. Kajian ini diharap dapat menyumbang kepada pemahaman yang lebih komprehensif tentang perkembangan artifak alat batu dalam sejarah awal di Kelantan dan Malaysia.