Analisis fizikal, motif dan teknologi tembikar tanah Bukit Choras, Kedah - Siti Hajar Salleh,; Suresh Narayanen,; Nasha Rodziadi Khaw,; Nazarudin Zainun, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Artikel ini membincangkan tentang hasil analisis fizikal dan motif tembikar tanah dari Bukit Choras, Yan, Kedah. Bukit Choras merupakan satu-satunya tapak candi zaman protosejarah terletak di utara Gunung Jerai iaitu di luar kawasan lembah Sungai Merbok dan Sungai Muda. Ekskavasi arkeologi yang dijalankan di Bukit Choras oleh Universiti Sains Malaysia pada tahun 2023 dan 2024 telah menjumpai 18 serpihan tembikar tanah yang dianalisis menggunakan kaedah klasifikasi dan morfologi. Hasil analisis klasifikasi mendapati kebanyakan serpihan tembikar terdiri daripada pecahan bahagian badan dan bibir. Motif tembikar dikelaskan kepada dua kategori iaitu tembikar bercorak (garisan selari) dan tembikar tidak bercorak (polos). Tambahan pula, satu serpihan tembikar yang diukir dalam tulisan purba, kemungkinan menggunakan aksara Pallava telah ditemui di Bukit Choras. Analisis profil warna tembikar mengesahkan tembikar Bukit Choras telah dibakar pada suhu yang rendah menggunakan teknik pembakaran terbuka. Analisis saintifik awalan menunjukkan teknologi tembikar Bukit Choras mungkin melibatkan beberapa teknik seperti lilitan tangan, ‘paddle and anvil’ dan pasir digunakan sebagai bahan pewaja. Dari segi fungsi, tembikar mungkin telah digunakan sebagai wadah untuk menyimpan air atau bagi tujuan ritual serta keagamaan. Secara keseluruhannya, kajian ini telah menyumbang data dan maklumat penting tentang ciri-ciri fizikal, motif dan teknologi yang digunakan dalam pembuatan tembikar Bukit Choras sekitar 1,200 tahun yang dahulu.