Upacara Wangkang di Melaka: kajian terhadap fungsi dan cabaran dalam pengekalan warisan - Rafidah Abdullah; Yunus Sauman @ Sabin (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Makalah ini membincangkan fungsi dan cabaran pelaksanaan upacara Wangkang di Melaka semenjak tahun 1856. Upacara tersebut dikatakan berasal dari negara China dan kemudiannya telah dibawa masuk ke Melaka oleh para imigran Hokkien ketika zaman pemerintahan Dinasti Ching (1644 to 1911). Dalam usaha untuk mendapatkan maklumat kajian ini, pengkaji menggunakan kaedah penyelidikan sejarah iaitu kajian kepustakaan dan tinjauan di lapangan termasuk temuramah beberapa responden yang terlibat secara langsung dalam penganjuran upacara tersebut di Melaka. Hasil kajian menunjukkan bahawa pelaksanaan upacara tersebut selama tempoh 169 tahun oleh masyarakat Hokkien di Melaka telah memperlihatkan kepada kita bahawa upacara tersebut bukan sekadar suatu upacara keagamaan tetapi mempunyai kepentingan dan fungsi tertentu dalam adat dan kepercayaan masyarakat tersebut. Di samping itu, terdapat pelbagai cabaran semasa yang dihadapi oleh mereka dalam usaha untuk terus mengekalkan pelaksanaan upacara tersebut sepertimana yang diamalkan oleh nenek moyang mereka. Adalah diharapkan agar usaha pengekalan tradisi unik ini dapat terus dilaksanakan dan disokong oleh semua pihak ke arah melestarikan warisan budaya ini yang telah diiktiraf di bawah Representative List of the Intangible Heritage of Humanity secara Multi-National Nomination bersama Republik Rakyat China pada 2020 oleh pihak Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Bangsa Bangsa Bersatu (UNESCO).