Faktor dan kesan keciciran murid sekolah rendah dalam mata pelajaran Bahasa Melayu: satu sorotan literatur bersistematik - Nur Faiqah Nasuha Muhd Zafrullah,; Zamri Mahamod, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Bahasa Melayu merupakan bahasa rasmi dalam konteks pendidikan di Malaysia. Semua murid di Malaysia perlu menguasai kemahiran asas 3M iaitu membaca, menulis dan mengira. Namun, Kementerian Pendidikan Malaysia mendapati bahawa masih terdapat keciciran murid dalam mata pelajaran Bahasa Melayu khususnya penguasaan literasi asas bahasa Melayu. Isu mengenai kelemahan penguasaan 3M dalam kalangan murid khususnya bagi murid sekolah rendah adalah masalah lama yang semakin kritikal pada masa ini dan jika tidak diberi perhatian oleh semua pihak, sememangnya ia memberikan kesan yang tidak baik kepada kemenjadian murid saban hari. Oleh itu, kajian ini merupakan satu kajian Sorotan Literatur Sistematik (Systematic Literature Review-SLR) yang meneliti secara terperinci tentang isu keciciran murid dalam mata pelajaran Bahasa Melayu di peringkat sekolah rendah. Objektif utama kajian ini adalah untuk mengenal pasti faktor-faktor penyumbang kepada keciciran, menganalisis kesan keciciran murid serta memberi cadangan penambahbaikan dan intervensi dalam menangani masalah keciciran murid di sekolah rendah. Metodologi yang digunakan dalam kajian ini adalah menggunakan konsep gambar rajah aliran PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematics Review and Meta Analyses) dengan membuat carian di pangkalan data utama, iaitu Google Scholar, ResearchGate, serta laman web rasmi Jurnal Pendidikan Bahasa Melayu dan Jurnal Dunia Pendidikan. Hasil daripada kajian ini, sejumlah 191 artikel telah dianalisis dan sebanyak 21 buah artikel telah menepati kriteria pemilihan tentang faktor, kesan dan cadangan penambahbaikan. Hasilnya antara faktor yang faktor utama penyumbang keciciran murid dalam mata pelajaran Bahasa Melayu di sekolah rendah termasuklah sikap, motivasi dan kesediaan murid serta peranan dan sokongan ibu bapa yang kurang memberansangkan. Isu keciciran murid juga dapat dilihat melalui faktor sosioekonomi murid serta faktor persekitaran pembelajaran. Pengaruh rakan sebaya juga sedikit sebanyak menjadi faktor penyumbang keciciran murid. Menjelang wabak COVID-19 yang melanda negara kita, perkara itu juga sudah menjadi faktor utama pada ketika itu, berlakunya isu keciciran murid khususnya dalam mata pelajaran Bahasa Melayu di sekolah rendah. Sehubungan itu, kajian ini mencadangkan kepelbagaian strategi pengajaran guru, penglibatan ibu bapa serta penyediaan kemudahan akses pendidikan sebagai antara strategi utama untuk menangani isu ini secara bersepadu. Diharapkan hasil kajian ini akan memberi sumbangan penting kepada pendidikan negara dalam usaha merapatkan jurang pendidikan dan mengurangkan risiko keciciran murid.