Strategi, cabaran dan kaedah mengatasi pelaksanaan pendekatan tematik dalam pengajaran guru Bahasa Melayu di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina - Muhammad Firdaus Mohd Sedek,; Amiruniza Kamil,; Yii, Sing Hui (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk meneroka strategi pelaksanaan serta cabaran yang dihadapi oleh guru dalam melaksanakan pendekatan tematik bagi pengajaran dan pembelajaran (PdP) Bahasa Melayu di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC). Pendekatan tematik merupakan satu kaedah pedagogi yang mengintegrasikan pelbagai disiplin ilmu melalui tema kontekstual, bagi membina pemahaman holistik serta meningkatkan penglibatan murid dalam PdP. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif berbentuk kajian kes, melibatkan empat orang guru Bahasa Melayu berpengalaman yang mengajar di SJKC. Data dikumpulkan menerusi temu bual separa berstruktur dan dianalisis secara tematik. Dapatan menunjukkan bahawa guru menggunakan strategi seperti perancangan berdasarkan Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP), penggabungjalinan kemahiran rentas mata pelajaran, pemilihan tema kontekstual, penggunaan kaedah Pengajaran Abad ke-21 (PAK21) seperti pembelajaran koperatif, flipped classroom, dan penggunaan bahan bantu mengajar berasaskan digital untuk merangsang penglibatan murid. Namun begitu, pelaksanaan pendekatan ini turut berdepan cabaran seperti tahap penguasaan Bahasa Melayu yang rendah dalam kalangan murid, kepelbagaian tahap pembelajaran, kekangan masa dan beban kerja guru, serta cabaran pengurusan kelas. Kajian juga menemui bahawa guru mengatasi cabaran tersebut melalui pelbagai inisiatif seperti galakan pembelajaran kendiri, motivasi luaran, perancangan awal yang sistematik, penggunaan pendekatan kreatif untuk murid lemah dan permohonan masa pengajaran yang lebih fleksibel. Kajian ini menyarankan agar latihan profesional guru ditingkatkan, bahan bantu dwibahasa dibangunkan secara sistematik, serta penstrukturan semula masa PdP bagi menyokong pelaksanaan pendekatan tematik secara efektif di SJKC.