Analisis elemen nilai-nilai murni terhadap kandungan peribahasa dalam buku teks Bahasa Melayu Tahun 4 Sekolah Jenis Kebangsaan - Nur Hidayah Awang; Nor Azwahanum Nor Shaid (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kajian ini adalah bertujuan untuk meneroka kandungan peribahasa yang terdapat dalam Buku Teks Bahasa Melayu Tahun 4 yang digunakan di Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) dan menganalisis elemen nilai-nilai murni melalui pembelajaran peribahasa di sekolah seperti yang telah termaktub dalam kandungan Falsafah Pendidikan Kebangsaan (KPM 1996). Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif iaitu analisis kandungan terhadap Buku Teks Bahasa Melayu Tahun 4 yang digunakan di SJK. Hasil kajian ini mendapati terdapat 20 unit peribahasa Melayu yang terkandung di dalam Buku Teks tersebut, 5 jenis peribahasa yang digunakan, iaitu 10 simpulan bahasa, 4 perumpamaan, 3 bidalan, 2 pepatah dan 1 kata-kata hikmat. Dalam penganalisisan data, analisis secara deskriptif digunakan untuk menggambarkan elemen nilai-nilai murni yang terkandung dalam peribahasa berdasarkan Teori Relevan Sperber dan Wilson (1986). Melalui penganalisisan data elemen nilai-nilai murni yang didapati oleh pengkaji iaitu, keberanian (4 kekerapan, 20%), berdikari (3 kekerapan, 15%), kerjasama (3 kekerapan, 15%) kejujuran (3 kekerapan, 15%), kerajinan (2 kekerapan, 10%), kebebasan (1 kekerapan, 5%), kesyukuran (1 kekerapan, 5%), bermasyarakat (1 kekerapan, 5%), kesederhanaan (1 kekerapan, 5%) dan kasih sayang (1 kekerapan, 5%). Kajian ini mendapati elemen nilai-nilai murni melalui pembelajaran peribahasa di sekolah dapat dijadikan sebagai persediaan dalam menghadapi kehidupan masa depan yang lebih mencabar emosi dan mental. Kesimpulannya, penerapan nilai-nilai murni di sekolah amat penting dalam membentuk sahsiah murid dan memperkaya pembelajaran, sekali gus akan mampu melahirkan generasi yang berbudi bahasa dan bertatasusila tinggi. Hasil kajian menunjukkan bahawa perlunya pendidikan budaya yang terintegrasi dalam kurikulum sekali gus dapat melahirkan generasi yang boleh mempertahankan budaya dan mengamalkan nilai-nilai murni yang telah dipelajari.