Pencerapan dan analisis fenomena pembunuhan klonal Escherichia coli atas medium pertumbuhan minimum tertakrif berbanding dengan medium kaya - Foo, Pei Ya; Nazalan Najimudin,; Pravin Kumran Nyanasegran,; Ng, Chyan Leong (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Bakteria menggunakan komunikasi kimia yang rumit yang melibatkan tingkah laku kerjasama dan persaingan demi kelangsungan hidup dalam menghadapi keadaan yang mencabar. Kajian terdahulu telah melaporkan bahawa dalam persekitaran kekurangan nutrien, bakteria menunjukkan tingkah laku radikal, termasuk rembesan sebatian antimikrob. Sebatian ini tidak hanya memberi kesan kepada strain bakteria yang berkaitan tetapi juga koloni klon, membawa kepada fenomena yang dikenali sebagai pembunuhan klon. Namun, fenomena pembunuhan klon pada medium minimum masih kurang dikaji. Penyelidikan ini mengkaji persaingan antara dua koloni klon Escherichia coli ATCC 25922 (EC 25922) pada media kompleks (LB) dan media minimum (M9). Seterusnya, fenomena pembunuhan klon diperhatikan dan dianalisis. Hasil menunjukkan bahawa koloni yang menghadap ke luar (EC-Out) menunjukkan kadar pertumbuhan yang lebih tinggi daripada koloni yang menghadap ke dalam (EC-In). Pada kedua-dua agar media LB dan M9, koloni klon EC 25922 menunjukkan kesan penindasan oleh koloni bersebelahan dan menghasilkan zon perencatan antara dua koloni. Pembentukan zon perencatan berlaku lebih cepat pada agar LB berbanding agar M9 dan mungkin disebabkan oleh faktor yang dirembeskan yang menghalang penggabungan koloni. Pembentukan zon perencatan juga bergantung pada jarak pemisahan awal antara koloni klon. Strain EC 25922 yang sama tidak dapat tumbuh apabila diinokulasikan dalam zon perencatan, menunjukkan kehadiran perencat persaingan. Penemuan ini mencadangkan bahawa sintesis faktor antimikrob serta ketersediaan nutrien mungkin mempengaruhi perkembangan biofilem dan corak pertumbuhan populasi bakteria klon di dalamnya. Pemahaman dalam pembunuhan klon boleh membantu penemuan antibiotik baharu dan meningkatkan pengetahuan mengenai daya tahan bakteria dalam keadaan yang buruk.