Peningkatan prestasi fotomangkin dalam degradasi aseton menggunakan filem nipis nanorod x-TiNb - Masliana Muslimin,; Mohammad Hafizuddin Hj Jumali, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Penyelidikan terhadap degradasi aseton menggunakan fotomangkin TiO2 nanorod (TiO2NR) terdop Nb telah dijalankan dalam kajian ini. Filem nipis TiO2NR terdop Nb (x-TiNb) dengan kepekatan berbeza; 0.2 v/v%, 0.5 v/v%, 0.7 v/v% dan 1.0 v/v% dihasilkan menggunakan kaedah hidroterma pada suhu 170 °C selama 30 min. Analisisi FESEM menunjukkan peningkatan kepekatan Nb membawa kepada pembesaran diameter nanorod. Ini akhirnya mengakibatkan kemusnahan struktur nanorod bagi sampel pada kepekatan 1.0 v/v%. Analisis PL menunjukkan bahawa sampel x-TiNb menunjukkan keamatan puncak yang lebih rendah berbanding dengan TiO2NR, kecuali pada kepekatan 1.0 v/v%. Dapat dilihat peratus degradasi optimum bagi larutan aseton sebanyak 60% berlaku bagi sampel pada kepekatan 0.5 v/v% dalam tempoh masa 240 min. Analisis XPS menunjukkan kehadiran dua puncak utama Nb 3d5/2 dan Nb 3d3/2 masing-masing pada sekitar 207 eV dan 209.5 eV, yang mengesahkan kewujudan Nb⁵⁺ dalam struktur TiO₂. Justeru, dapat dinyatakan bahawa pendopan Nb telah membantu meningkatkan prestasi TiO2-NR sebagai fotomangkin dalam proses degradasi aseton.