Penyingkiran pewarna hijau malakit dengan gabungan penjerapan dan penguraian oleh lakase diimobilisasi dalam silika mikropartikel - Azmi Fadziyana Mansor,; Perng, Cheryl (Fakulti Kejuruteraan ,UKM,Bangi., 2024)
Kajian ini bertujuan untuk meningkatkan penyahwarnaan pewarna dengan mengintegrasikan proses penjerapan dan degradasi enzimatik menggunakan lakase yang diimobilisasi dalam silika mikropartikel. Imobilisasi lakase dicapai melalui teknik sol-gel melalui kaedah dua langkah (pemangkin asid-bes), menggunakan hidrolisis dan kondensasi tetraetil ortosilikat (TEOS) sebagai prekursor. Pelbagai parameter, termasuk pH, suhu, pemuatan dos, dan masa tindak balas, telah diperiksa dengan teliti untuk mengoptimumkan proses. Hasil kajian mendapati kombinasi imobilisasi lakase telah meningkatkan penyahwarnaan pewarna hijau malakit dengan ketara melebihi 20% berbanding penjerapan tunggal menggunakan silika sahaja. Kecekapan penyahwarnaan tertinggi sebanyak 94.21% telah dicapai melalui kesan sinergistik penjerapan dan penguraian enzim yang difasilitasi oleh lakase yang diimobilisasi dalam silika. Imobilisasi ini bukan sahaja meningkatkan kestabilan enzim tetapi juga menjadikan proses penyahwarnaan lebih cekap. Kajian ini menunjukkan potensi silika lakase sebagai agen penyahwarna yang bagus, yang juga boleh digunakan untuk degradasi bahan cemar lain dalam air sisa. Pendekatan inovatif ini menyerlahkan kelebihan penggabungan penjerapan dengan penguraian enzimatik dan menawarkan penyelesaian bagi merawat efluen industri yang sarat dengan pewarna. Peningkatan kestabilan dan kecekapan enzim diimobilisasi menunjukkan kemajuan yang ketara dalam bidang bioremediasi, membuka jalan bagi kaedah yang lebih berkesan dan mesra alam untuk menangani pencemaran air.