Pengoptimuman pengeluaran bioetanol menggunakan strain yis tempatan yang diasingkan dari Malaysia melalui sel yis terkurung dalam bebola alginat - Abbas Ismail; Masniroszaime Md Zain; Siti Rozaimah Sheikh Abdullah; Noorhisham Tan Kofli (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Penyelidikan dalam pengeluaran bioetanol semakin pesat sejak dunia menghadapi kekurangan bahan api fosil. Untuk mendapatkan hasil etanol yang tinggi dan kadar penapaian yang optimum, metodologi permukaan tindak balas (RSM) telah diterapkan untuk mengkaji kesan media dan bebola sel yis alginat-ST1 terhadap pengeluaran bioetanol menggunakan strain yis tempatan yang dipanggil ST1. Bioetanol dihasilkan oleh sel yis ST1 yang diimobilisasi dan dikultur dalam media gula merah tempatan (LBS) menggunakan kelalang kon pada suhu 30˚C selama 6 jam. Kesan kepekatan LBS, nisbah bebola alginat (ST1) kepada isipadu media, dan saiz bebola telah dikaji. Rekabentuk faktorial penuh 23 (model peringkat pertama) dijalankan untuk mengenal pasti kesan yang signifikan sebelum model peringkat kedua; rekabentuk komposit pusat boleh dicadangkan. Hasil analisis model peringkat pertama menunjukkan bahawa parameter yang dipilih adalah penting dalam penggunaan glukosa dan pengeluaran bioetanol. Jumlah pengeluaran bioetanol adalah 5.30g/l dalam keadaan optimum, meningkat sebanyak 14.16% berbanding pengeluaran sebelum proses optimum iaitu 4.73g/l. Hasil rekabentuk komposit pusat menunjukkan keadaan optimum untuk pengeluaran bioethanol adalah pada nisbah 125g/l LBS untuk kepekatan LBS, nisbah 0.47 (bebola: substrat) untuk nisbah bebola alginat kepada isipadu media, dan 0.33 cm untuk saiz bebola alginat. Secara keseluruhan, kajian ini menunjukkan kejayaan pengimobilan sel yis ST1 dalam alginat, yang meningkatkan keberkesanan dan produktiviti pengeluaran bioetanol. Pendekatan ini menawarkan penyelesaian yang lebih mampan, kerana sel yis boleh digunakan semula, sekali gus memendekkan proses penuaian dan menyumbang kepada sistem pengeluaran bioetanol yang lebih efisien.