Perbandingan ciri daging ayam pedaging, ayam kampung asli dan ayam kampung kacuk daripada pasaran - Lim, Hooi Wen; Mohamad Yusof Maskat, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Penternakan ayam kampung kacuk telah meningkat berbanding dengan ayam kampung asli. Walau bagaimanapun, tiada kajian yang membandingkan ciri fiziko-kimia dan kederiaan ayam kampung kacuk dengan ayam pedaging dan ayam kampung asli yang dijual di pasaran. Oleh itu, kajian ini dilakukan untuk membandingkan ciri fiziko-kimia dan kederiaan ayam kampung kacuk (AKK) dengan ayam pedaging (AP) dan ayam kampung asli (AKA). Kandungan lembapan, lemak, daya ricihan, profil asid amino dan sebatian meruap telah ditentukan bagi sampel bahagian dada, paha serta kepak untuk setiap jenis ayam tersebut. Penilaian kederiaan dijalankan untuk menilai tahap penerimaan pada burger ayam kampung kacukan dan ayam pedaging. Hasil menunjukkan tiada perbezaan yang ketara bagi kandungan lembapan antara bahagian dan jenis ayam. Bahagian dada AKK mengandungi lemak yang lebih rendah (p<0.05) berbanding AKA dan AP sementara kandungan lemak bahagian paha AKK adalah lebih rendah (p<0.05) berbanding AKA. Untuk daya ricihan, sampel AKA bahagian dada dan paha menunjukkan nilai kekerasan yang lebih tinggi (p<0.05) berbanding AKK dan AP. Hanya histidin menunjukkan perbezaan signifikan (p<0.05) antara jenis ayam yang berbeza dengan AP mengandungi kandungan histidin yang lebih tinggi daripada AKA. Sebanyak 61 sebatian meruap telah didapati dalam bahagian dada ketiga-tiga jenis ayam. Kedua-dua AKA dan AKK menunjukkan kandungan 2-pentil furan yang lebih tinggi (p<0.05) berbanding AP. Penilaian sensori tidak menunjukkan perbezaan signifikan antara semua atribut yang dikaji. Walaupun terdapat beberapa perbezaan, hasil kajian ini menunjukkan daging AKK adalah setanding dengan AKA dan AP berdasarkan ciri yang dikaji.