Ragam-ragam bahasa Murut di Sabah - Saidatul Nornis Hj. Mahali (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Rencamnya bahasa yang dituturkan di Sabah menyediakan ruang luas untuk diteliti oleh para pengkaji. Orang-orang Murut terdapat di Sabah, di Sarawak dan di Kalimantan. Di Sabah, etnik Murut terbahagi kepada 10 kelompok berbeza dan ragam dialek Murut yang dituturkan juga berlainan, maka tulisan ini hanya akan ditumpukan kepada 10 subetnik berbeza, yakni Murut Timugon, Tagol, Nabaai, Paluan, Bookan, Kolor, Binta, Okolod, Serudung dan Tangara yang terdapat di Sabah. Penelitian awal ini telah dilaksanakan di 10 buah kampung di dalam Daerah Keningau, Sabah serta melibatkan 10 orang informan Murut. Senarai 100 kata Swadesh diguna untuk menyemak perbezaan dan persamaan antara setiap ragam Murut. Kemudian, pendekatan struktural telah diguna untuk meneroka leksikal dan inventori fonem ragam Murut yang belum diketahui oleh ramai penutur bahasa di Malaysia. Kesemua leksikal juga disemak untuk tujuan perbandingan antara kesemua ragam berkenaan dengan bahasa Austronesia Purba (BAP). Penelitian awal ini merumuskan jumlah fonem yang berbeza antara setiap ragam Murut. Selain itu, dikesan juga ikatan kognat antara ragam Murut dengan BAP yang bersifat serumpun. Sehubungan itu, dapatan dini ini diharap berupaya menggambarkan struktur asas ragam-ragam bahasa Murut serta memperkenalkan bahasa Murut Sabah kepada khalayak besar penutur bahasa di Malaysia.