Penentuan mekanisme pendeoksigenan dan hidropendeoksigenan asid laurik menggunakan mangkin FeMo/AC untuk penghasilan biobahan api jet - Nurul Asikin-Mijan; Xin, Megan Yi Ravindran; Nur Athirah Adzahar; Muhammad Hasif Auji; Ilya Natasha Muaallamin; Abdulkareem-Alsultan Ghassan; Lee, Hwei Voon; Ong, Hwai Chuan; Darfizzi Derawi; Mohd Sufri Mastuli; Tengku Sharifah Marliza (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Lonjakan permintaan penggunaan biobahan api jet (BAJ) dalam industri penerbangan merupakan salah satu alternatif bagi mengurangkan pelepasan gas karbon dioksida (CO2) kepada alam sekitar. Malaysia yang kaya dengan sumber kelapa sawit malahan minyak isirung sawit (PKO) yang mengandungi sebanyak 48% asid laurik (C12) boleh digunakan sebagai stok suapan bagi penghasilan BAJ. Terdapat dua kaedah yang dapat menukarkan asid laurik kepada BAJ, iaitu kaedah pendeoksigenan bermangkin (DO) dan hidropendeoksigenan bermangkin (HDO). DO dapat menukarkan asid laurik kepada BAJ melalui tindak balas tanpa hidrogen (H2) dengan proses pendekarboksilan/pendekarbonilan (deCOx) bagi menyingkirkan oksigen dalam menghasilkan rantaian hidrokarbon dan CO2 di samping penghasilan produk sampingan iaitu karbon monoksida, CO dan air (H2O). Manakala HDO pula merupakan kaedah menukarkan asid laurik kepada BAJ melalui tindak balas penyingkiran oksigen dalam bentuk H2O dengan kehadiran H2. Dalam kajian ini, kedua-dua kaedah DO dan HDO telah digunakan bagi penghasilan BAJ dengan menggunakan mangkin FeMo/AC. Mangkin yang disintesis telah dicirikan dengan menggunakan beberapa kaedah pencirian seperti XRD, FESEM-EDX, BET, TPD dan VSM. Kesan suhu tindak balas terhadap produk yang terhasil telah dikaji bagi mendapatkan mekanisme tindak balas bagi kedua-dua kaedah ini. Produk cecair yang terhasil dicirikan dengan menggunakan GC-FID dan GC-MS manakala produk gas dicirikan dengan menggunakan GC-TCD. Keputusan kajian menunjukkan simulasi mekanisme bagi kedua-dua tindak balas DO dan HDO bagi asid laurik dengan menggunakan mangkin FeMo/AC adalah sangat berkesan dengan penghasilan kepelbagaian spesies hidrokarbon.