Keberkesanan peranti sekunder pelindung aerosol dalam pembendungan penyebaran aerosol: satu perbandingan - Zulfikar Zulkifli,; Nor Kamaliana Khamis,; Yew, Hzu Zen; Badiah Baharin,; Nashrah Hani Jamadon,; Zaliha Wahid,; Abdul Hadi Azman,; Divakarand Narendran,; Mohd Rasidi Mohd Rasani, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Aerosol merupakan zarah udara dengan pelbagai saiz yang dapat menyebabkan penularan virus, terutamanya dalam rawatan pergigian yang melibatkan penjanaan aerosol. Walaupun terdapat peralatan perlindungan sedia ada, risiko jangkitan masih wujud. Oleh itu, kajian ini menekankan kepada kepentingan pencirian reka bentuk peralatan yang dapat membendung penyebaran aerosol semasa rawatan. Kajian ini melibatkan tinjauan dan temu bual untuk mendapatkan maklum balas dari pasukan pergigian berkaitan kesesuaian peranti pelindung aerosol. Dengan menggunakan perisian Autodesk Inventor dan ANSYS Workbench, tiga jenis reka bentuk peranti pelindung aerosol iaitu Pelindung A, B dan C dihasilkan dan disimulasikan untuk menilai keberkesanannya dalam membendung penyebaran aerosol. Hasil kajian menunjukkan bahawa ketiga-tiga reka bentuk aerosol mempunyai keberkesanan yang tinggi dalam pembendungan penyebaran aerosol. Perbezaan nilai rawak halaju serakan cecair adalah sekitar 0.27% hingga 0.54% berdasarkan hasil simulasi. Kajian ini juga memberi penekanan kepada aspek ergonomik, dengan reka bentuk peranti Pelindung C menunjukkan penerapan ciri yang baik dalam aspek ini. Kesimpulannya, peranti pelindung aerosol membantu meminimakan penyebaran aerosol kepada ahli pasukan pergigian dan juga dapat diaplikasikan dalam pelbagai bidang perubatan lain untuk membendung penyebaran aerosol semasa rawatan.