Mengenderkan penglibatan Indonesia dalam misi pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu - Machya Astuti Dewi, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Pengajian Gender dan Keamanan semakin mendapat perhatian dalam disiplin Hubungan Antarabangsa. Perkembangan mutakhir ini semakin menuntut pemahaman gender yang baik; secara khusus dalam konteks sumbangan kepada keamanan dunia melalui penglibatan dan aktivisme wanita dalam misi penjagaan keamanan antarabangsa. Tentera wanita Indonesia telah menyumbang terhadap misi menjaga perdamaian di negara-negara yang terkena dampak konflik seperti dalam misi UNIFIL di Lebanon. Dengan memberi tumpuan kepada isu penghantaran tentera wanita Indonesia dalam Misi Penjagaan Keamanan PBB, makalah ini membincangkan konsep gender dan peranan dalam misi keamanan global, dengan tumpuan khusus kepada keterlibatan wanita Indonesia dalam pasukan pengaman PBB. Kaedah penyelidikan kualitatif telah digunakan dalam kajian ini dengan memanfaatkan kedua-dua sumber primer dan sekunder dalam bentuk laporan rasmi, serta artikel dari buku, majalah dalam bentuk bercetak, dan juga yang diperolehi dari sumber online yang berautoriti. Hasil penelitian membuktikan bahawa melalui penglibatan wanita Indonesia dalam Misi Menjaga Keamanan PBB, Indonesia bukanlah aktor negara tanpa gender. Secara tidak langsung, patriarkalisme yang menjadi ciri negara yang melebihkan lelaki (maskulin) sedang mengalami transformasi dengan penglibatan wanita dalam sektor keselamatan yang kritikal ini. Dalam erti kata lain, posisi wanita semakin mendapat pengiktirafan. Kedua, peranan yang dilakukan oleh tentera dan polis wanita Indonesia dalam Misi penjagaan Keamanan PBB adalah refleksi aktiviti politik tingkat tinggi (high politics). Namun, uniknya melalui peranan wanita khususnya dalam membantu agenda pemulihan pasca konflik, agenda keamanan antarabangsa juga boleh diselesaikan melalui aktiviti yang dikaitkan sebagai low politics.